SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Herve

  • Ser Herve Ser Herve
  • Ser Herve Ser Herve
Wygląd i konsystencja:
Herve jest jednym z najbardziej ulubionym serów w Belgii. Formowany i sprzedawany jest w małych kostkach lub sześcianach, ma aksamitnie miękki, elastyczny miąższ o złotawym kolorze i czerwonobrązową skórkę.

Komponenty i wytwarzanie:
Kiedy ser jest jeszcze młody, jego miąższ jest słodki, z wiekiem smak sera staje się bardziej ostry. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krów, dojrzewanie przebiega w wilgotnych jaskiniach.

Pochodzenie:
Herve początkowo produkowali mnisi z Liege, obecnie pochodzi z belgijskiego miasta o tej samej nazwie.
Jeden z najbardziej popularnych serów w Belgii.

Smak i zapach:
Miękki miąższ ma smak od łagodnego i słodkiego, po mocny i ostry gdy jest mocno dojrzały. Im bardziej ser jest maziowy, tym intensywniejszy jest jego smak. Maziowy ser ze lśniącą, pomarańczowo-brązową skórką, o mocnym, drożdżowym zapachu.

Podawanie:
Ser stołowy, świetny na przekąski i do sałatek. Szczególnie ostrą odmianą sera Herve jest Remedou. Ma on tak intensywny zapach, że najlepiej spożywać go na świeżym powietrzu popijając czerwonym winem. Njalepiej jest go podawać z ciemnym pieczywem i piwem..

Wartości odżywcze:
Wilgotność: 38%.
Tłuszcz: 34%.
Białko: 21%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis