SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Herrgardsost

  • Ser Herrgardsost Ser Herrgardsost
  • Ser Herrgardsost Ser Herrgardsost
Wygląd i konsystencja:
Herrgardsost jest tradycyjnym, farmerskim, półtwardym serem. Ma okrągły kształt i gładką, naturalną skórkę koloru bladożółtego, która zazwyczaj pokryta jest warstwą żółtego wosku. Średnica jego wynosi 40 cm, a wysokośc 12 cm, waży około 14kg. Herrgardsost jest bardzo podobny do Gruyère, ale łatwiej się topi i lepiej zachowuje - jest o wiele bardziej miękki i wiotki, z mniejszymi okrągłymi „dziurami”.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest dojrzały po upływie około siedmiu miesięcy, a zawartość tłuszczu wynosi około 45 procent. Istnieje również wersja o niskiej zawartości tłuszczu, produkowana z mleka odtłuszczonego o zawartości tłuszczu do 30 procent. Ser dojrzewa przez około cztery miesiące. W procesie produkcji tego sera wykorzystuje się mleko pasteryzowane, bakterie produkujące kwas mlekowy i bakterie mlekowe (stanowiące kulturę zaczynową). Po ugotowaniu twaróg jest formowany, prasowany i solony; ser jest pokrywany woskiem i umieszczany w dojrzewalni na okres 3-4 miesięcy w temp. 15 °C. Dojrzały ser moczy się w solance, dlatego bardzo dobrze się przechowuje nawet ponad rok.

Smak i zapach:

Ma łagodny, lekko orzechowy smak i świeży, cierpki aromat, łagodnie orzechowy, ostry.

Pochodzenie:

Jego nazwa w języku szwedzkim oznacza „dworek”. Wytwarzany jest od roku 1890.

Podawanie:

Na przekąski, kanapki, do sałatek i na śniadanie. Można go topić, dodawany jest do wielu gotowanych potraw.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu od 30-45%,
Białko -27%,
Sól 1,5%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis