SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Havarti

  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
  • Ser Havarti Ser Havarti
Wygląd i konsystencja:
Havarti jest tradycyjnym, mleczarnianym i półmiękkim serem. Ser ten w wersji twardej jest wzorowany na serze tylżyckim ­ wytworzony przez tę samą osobę, dunkę Hannę Nielsen. Waży 4 kilo. Łagodny, pożywny, kremowy i półmiękki ser Havarti jest ostrzejszy i bardziej aromatyczny niż Cream Havarti - z czasem staje się on bardziej ostry. Ma elastyczny, gładki miąższ z nielicznymi pęknięciami i cienką, lepką skórką.

Komponenty i wytwarzanie:

Havarti to prosty ser z płukaną skórką o nieregularnych dziurkach w całej jego objętości. Istnieje jego wzbogacona wersja z dodatkiem śmietany, która jest bardziej miękka i na języku sprawia wrażenie bardziej luksusowej. Istnieje również wersja z kminkiem. Ser ten jest wytwarzany bez i z dodatkiem nasion kopru, koperku lub szczypiorku.

Smak i zapach:

Smak sera Havarti jest łagodny i delikatny ale zaostrza się gdy ser jest bardzo dojrzały. Ser dojrzewający około 3 miesięcy ma maślany, bardzo słodki smak jednak w miarę upływu czasu smak jest słony z nutą orzechów laskowych.

Pochodzenie:

Nazwa Havarti pochodzi od gospodarstwa rolnego w Danii, gdzie ser został stworzony.Twardy ser wzorowany na serze tylżyckim wytworzony przez tę samą osobę, dunkę Hannę Nielsen.

Podawanie:

Havarti to ser stołowy, na kanapki i przekąski, dojrzały podaje się z marynowanymi rybami. Łatwo się topi, jest świetny do sosów i makronów. Spożywany z przekąskami, kanapkami oraz z krakersami czy świeżymi owocami. Podaje się go w towarzystwie czerwonego wina lub piwa.
Pokrojony w plastry podajemy do dań z grilla, używany w zastępstwie
silniejszy serów takich jak gouda i emmentaler. Często pojawia się w
fondue i zielonych sałatkach.

Wartości odżywcze:
Ser zawiera 45% tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis