SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Haushallsost

Wygląd i konsystencja:
Haushallsost posiada zwarty, sprężysty miąższ z małymi dziurkami. Smak łagodnie orzechowy, ostry i świeży. Dojrzały ser moczy się w solance, dlatego bardzo dobrze się przechowuje nawet ponad rok. Haushallsost to ser podpuszczkowy, dojrzewający, twardy, robiony z mleka krowiego w Szwecji.

Miąższ sera o oczkach nieregularnych lub małych okrągłych, niekiedy z dodatkiem wędlin, zawiera 45, 50, 55 lub 60% tłuszczu. Ser ma kształt cylindra o średnicy 13,5cm i wysokości 10-15cm. Masa to ok.2 kg. Skórka jest miękka, pokryta parafiną lub sam ser pokryty jest parafiną.

Smak i zapach:

Smak i zapach łagodny, lekko kwaśny.

Wartości odżywcze w 100g:
Kalorie 340,
Białko 25g,
Tłuszcz 26g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis