SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Handkäse

  • Ser Handkäse Ser Handkäse
  • Ser Handkäse Ser Handkäse
Wygląd i komponenty:
Handkäse (dosłownie: ser strony), niemiecki regionalny ser z kwaśnego mleka, jest kulinarną specjalnością Frankfurtu. Zyskał swoją nazwę od dawnego sposobu jego produkcji: kształtowano go własnymi rękami. Jest to mały, przezroczysty, żółty ser o ostrym zapachu, wiele osób uważa, że jest nieprzyjemny. Czasami wytwarzany jest jako kwadrat, ale coraz częściej jest w postaci koła.

Smak i zapach
Handkäse ma sstry, cierpki smak i intensywny aromat.

Podawanie:
Najczęściej ser spożywany jest z kminkiem, podsmażaną cebulą, ze świeżym pieczywem i białym winem.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis