SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gupf

  • Ser Gupf Ser Gupf
Wygląd i konsystencja:
Gupf inaczej Gupferl jest tradycyjnym rodzajem sera owczego z Górnej Ausrtii. Kształt małych stożków. Jest to świeży biały ser.

Komponenty i wytwarzanie:
Mleko owcze musi odstac 12 godzin, robi się wtedy lekko sfermentowane lub całkiem świeże niekiedy mieszane z kozim lub krowim w ilości 20% lub wiecej. Zaprawiane podpuszczką w temp.22-28* C. Masa serowa jest mieszana i rozlewana do stożkowatych pojemników bez dziurek o pojemności 1/4 litra. Aby ser odchodził lepiej od formy płucze się je serwatką lub wodą z octem. Od razu stawiany jest w serowarni w temperaturze 20* C i przykrywany gęsto tkaną chustą. Ser Gupf smakuje najlepiej świeży, a w chłodnym miejscu zachowuje świeżoś  tylko przez 3 -4 dni. Zalewa się go zwykłym lub ziołowym olejem, wtedy możemy przechowywac go do miesiąca.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis