SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gudbrandsdalsost

  • Ser Gudbrandsdalsost Ser Gudbrandsdalsost
  • Ser Gudbrandsdalsost Ser Gudbrandsdalsost
  • Ser Gudbrandsdalsost Ser Gudbrandsdalsost
  • Ser Gudbrandsdalsost Ser Gudbrandsdalsost
  • Ser Gudbrandsdalsost Ser Gudbrandsdalsost
Wygląd i konsystencja:
Jedną z dwóch najbardziej popularnych odmian sera w Norwegii jest Gudbrandsdalsost, co oznacza „ser z doliny Gudbrands”. Istnieją także regionalne odmiany tego sera, które różnią się zarówno kolorem i smakiem, w zależności od ilości karmelu, które zawierają. Gudbrandsdalsost zawiera karmel, czuć kozie mleko, jest on podobny do sera Geitost, ale jest dużo łagodniejszy w smaku i zaskakująco słodki. Gudbrandsdalsost jest nieco surowy, ale elastyczny i można go ciąć w plasterki specjalną krajalnicą do sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to ser produkowany z 24% mleka koziego i mleka krowiego. Gudbrandsdalsost nie wymaga dojrzewania.

Smak i zapach:

Ser Gudbrandsdalsost ma mocno słodki smak karmelu.

Podawanie:

Tradycyjnie kroi się go w cienkie plasterki i zjadany jest na grzance lub chlebie razowym. Może być również używany do gotowania i nadaje wspaniały smak sosom lub słodkiemu fondue.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis