SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gubbeen

  • Ser Gubbeen Ser Gubbeen
Komponenty i wytwarzanie:
Skórka w kolorze terakoty płukana solanką ma delikatny biały nalot pleśni. Wnętrze sera miękkie i kremowe o zabarwieniu zółtym. Dojrzewa 8 -16 tygodni. Wytwarzany w Schull w hrabstwie Cork.

Smak i zapach:

Smak tego gęstego, pełnego sera jest bogaty, aromatyczny i ziołowy.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od słowa "Gobin" czyli mały kęs, który odwołuje się do pięknej zatoki West Cork.

Podawanie:

Gubbeen jest jarskim, półmiękkim serem nadającym się do deski serów. Jest doskonały ze zrumienioną cebulką i serem z grilla. Zalecane wino - Collioure Rose.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis