SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gris de Lille

  • Ser Gris de Lille Ser Gris de Lille
Wygląd i konsystencja:
Gris de Lille to ser kwadratowy o lepkiej, różowawo - szarej, płukanej skórce. Masa serowa jest miękka i lekko elastyczna. Dojrzewanie trwa trzy miesiące, podczas których ser moczony jest w solance, aby uzyskał odpowiedni smak. Cały ser waży 750 gram. Wymiary sera to 13 cm długości i 5 - 6 cm wysokości.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Gris de Lille jest wykonany z niepasteryzowanego mleka krowiego i płukany w solance.

Smak i zapach:

Ser posiada słony smak i ostry zapach. Uważa się, że im mocniejszy ser posiada aromat, tym jest lepszy. Ser jest podobny do sera Maroilles, choć proces dochodzenia jest inny.

Pochodzenie:

Ser jest również znany jako Puant de Lillelub Puant Macere. Puant oznacza„silny zapach”, który jest naprawdę typowy dla tego sera. Gris de Lille jest wytwarzany w regionie Nord-Pas-de-Calais. Historia sera sięga średniowiecza. Kiedyś miał być domeną ludzi biednych i pracowników, szczególnie górników, którzy zjeżdzali do pracy pod ziemie.

Podawanie:

Podawany jako ser deski serów z mocnym piwem lub czarną kawą.

Wartości odżywcze:

Ser zawiera 45 % tłuszczu w suchej masie.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis