SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gres des Vosges

  • Ser Gres des Vosges Ser Gres des Vosges
  • Ser Gres des Vosges Ser Gres des Vosges
  • Ser Gres des Vosges Ser Gres des Vosges
  • Ser Gres des Vosges Ser Gres des Vosges
  • Ser Gres des Vosges Ser Gres des Vosges
Wygląd i konsystencja:
Gres des Vosges to ser z Wogezy (region Alzacja). Zapach jest bardzo ostry. Wnętrze sera jest jasnożółte i zapewnia niesamowitą elastyczność i sprężystość.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Gres des Vosges produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa w trzech etapach: przez pierwsze trzy tygodnie jest przemywany solanką, następnie przez kolejne trzy tygodnie jest rafinowany wodą z dodatkiem wiśniówki, a przez kolejne trzy tygodnie wyłącznie przemywane wiśniówką. Odrobina wiśniówki jest dodawana w czasie dojrzewania w celu nadania grubej skóry i wyeksponowania owocowego smaku i aromatu. Ser jest także ozdabiany liściem paproci. Zdecydowanie dla fanów ostrych serów. Wytwarzany w kształcie elipsy o średnicy 16 - 18cm, wysokości - 3cm i wadze 770gram.

Smak i zapach:
Ser Gres des Vosges posiada kremowy i pikantny smak z aromatem owocowym.

Pochodzenie:

Wytwarzany w departamencie Bas-Rhin w Alzacji.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 50%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis