SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Graviera Naxou

  • Ser Graviera Naxou Ser Graviera Naxou
Wygląd i konsystencja:
Kształt cylindryczny, wnętrze twarde w kolorze zółtym, zwarte. Posiada małe dziury rozsiane po całej masie serowej. Skórka w kolorze brązowym z nalotem pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:
Graviera Naxou jest produkowany z mleka krowiego czasami z dodatkiem 20% mieszanki koziego i owczego. Produkowany co najmniej od 19 wieku. Mleko zsiada się w 36-37 ° C przez 30-40 minut. Zsiadłe mleko gotuje się i miesza się w stałej temperaturze 50 stopni C przez 60 minut. Następnie jest wprowadzane do formy, pokrytej gazą. Odciskany od serwatki pod ciśnieniem przez 3-4 godziny.  Ser moczony jest w solance w temperaturze 14-15 stopni C, o gęstości 20% przez 2-5 dni. Potem suszone i pozostawione do dojrzewania na 70-80 dni w temperaturze 15 stopni.

Pochodzenie:
Wytwarzany na wyspie Naxos, na Cykladach.

Wartości odżywcze:
Zawartośc tłuszczu sięga 40%, wilgotnośc 38%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis