SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Graviera

  • Ser Graviera Ser Graviera
  • Ser Graviera Ser Graviera
  • Ser Graviera Ser Graviera
Wygląd i konsystencja:
Graviera to najstarszy grecki ser żółty z żółtą skórką. Ma kształt koła. Wytwarzany jest z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. Twarda, gotowana skórka ma krzyżujący się wzór będący śladem po tkaninie, w którą ser był owinięty podczas suszenia. Zawiera zawsze 30% mleka owczego. Dostepny w 2-3 lub 9-10 kilowych kręgach. Czas dojrzewania to trzy do pięciu miesięcy.

Komponenty i wytwarzanie:

Istnieją różne rodzaje Graviery, na przykład Graviera z Krety o smaku spalonego karmelu, wytwarzana z owczego mleka. Dojrzewa w pomiesczeniach w temp.12-15 stopni Celsjusza i wilgotności 85%.

Smak i zapach:

Graviera ma słodki i owocowy smak z jędrnym lecz miękkim miąższem lekko słony. Ser posiada kremową konsystencję.

Pochodzenie:

Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Grecji.

Podawanie:

Ser jest długo dojrzewający, z charakterystycznymi grudkami, ostry w smaku, idealnie pasujący do różnych win (Chardonnay Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet France, Kotsifali, Agiorgitiko, Asyrtiko, Roditis). Można stosować go jako przekąska z dodatkiem miodu.

Wartości odżywcze:

Ser zawiera 40% tłuszczu w suchej masie i 38% wilgotności.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis