SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gratte Paille

  • Ser Gratte - Paille Ser Gratte - Paille
  • Ser Gratte-Paille Ser Gratte-Paille
Wygląd i konsystencja:
Gratte-Paille to miękki, biały ser w kształcie cegły, z naturalną białą skórką. Dojrzewa na słomianych matach przez 3 tygodnie. Wytwarzany ręcznie.

Smak i zapach:

Gratte-Paille to kremowy ser z oleistą fakturą i grzybowym aromatem, który narasta z wiekiem.

Pochodzenie:

Ser został stworzony w latach 70. XX. wieku przez mleczarnię w Seine-et-Marne. Znaczenie słów tworzących nazwę sera to gratte (drapać) i paille (słoma). Wytwarzany w regionie Ile-de-France.

Podawanie:

Ser jest używany do gotowania, do wypieków z ciasta z nadzieniem z kurczaka i warzyw.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis