SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Grand Ribeaupierre

Komponenty i wytwarzanie:
Grand Ribeaupierre jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Wersja tego sera wędzona lub przyprawiana, wytwarzana jest z mleka krowiego, ale niepasteryzowanego.

Wygląd i konsystencja:
Ser ten jest miękki, sprasowany, niegotowany. Skórka sera jest wyraźnie pomarańczowo-żółta, przemywana białym Alzackim winem. Ser wędzony ma pełniejszą teksturę od przyprawianego. Kształtem przypomina kamień. Waży średnio 3,5 kg. Średnica 25cm, wysokość 7cm.

Smak i zapach:
Ciężki i ostry. Wersja przyprawiana jest również mocno pikantna, zaś wędzony jest nieco delikatniejszy, pełniejszy w smaku.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis