SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Grand Manitou

  • Ser Grand Manitou Ser Grand Manitou
Wygląd i konsystencja:
Grand Manitou sprzedawany jest w formie cylindra. Jest miękki i elastyczny. Ma różowo-pomarańczową skórkę, pokrytą cienką warstwą białej pleśni. Wnętrze jest koloru białej kości słoniowej.

Komponenty i wytwarzanie:
Grand Manitou jest wspaniałą mieszanką trzech różnych odmian mleka pasteryzowanego - krowiego, koziego i owczego.
Mleko wykorzystywane do produkcji serów jest wyłącznie z wybranych gospodarstw: farmy krów mlecznych w Aautrefois z Assomption Lanaudière, mleko kozie z gospodarstwa Capri-Corne de St-Luc-de Vincennes oraz owcze mleko z gospodarstwa Pagi San Sisto, w Ottawie.
Procentowo mleko pasteryzowane do produkcji Grand Manitou jest w proporcjach następujących: 50% krowie (Holstein), 35% kozie i owcze 15%.

Smak i zapach:
Grand Manitou ma ostry smak, lekko owocowy aromat z nutą masła i śmietany i słodkim zakończeniem mleka koziego. Emituje delikatny zapach jaskini lub piwnicy.

Proponowane wina:
Riesling lub Côtes-du-Rhône.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 27%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis