SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Grana Padano

  • www.foodsubs.com/Chefirm.html www.foodsubs.com/Chefirm .html
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
  • Ser Grana Padano Ser Grana Padano
Wygląd i konsystencja:
Ser jest powszechnie znany jako po prostu Parmezan. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i poddana powolnemu dojrzewaniu. Ser ma skórkę złoto-żółtą i połyskującą, pasta serowa ma kolor biały lub słomkowy, strukturę drobno-granulowaną.
Status DOC ser posiada od 1955 roku. W sprzedaży ma formę kręgu o średnicy 35-45 cm i wysokości 18-25 cm, waga jednego koła sięga od 24 do 40 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest z mleka krowiego w takich miejscach jak Lombardia, Piemont, Veneto, Trentino, Emilia Romana.Grana Padano jest tradycyjnym, wytwarzanym sposobem spółdzielczym, niepasteryzowanym, twardym serem. Jego gładka, naturalna skórka jest bardzo twarda i gruba. Dojrzewa w ciągu 12-48 miesięcy w piwnicy dobrze wietrzonej i w temperaturze 15-20 C. Przemysłowy “Parmezan” z północnych Włoch.

Smak i zapach:
Ser w smaku powinien być owocowo świeży i słodki, z nutą ananasa. Zapach wonny i delikatny.

Pochodzenie:

Nazwa pochodzi od słowa „grana”, co po włosku znaczy ziarno, granulki, a Padano to region, z którego pochodzi.Ser, który od 1000 lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest to najsłynniejszy, najlepiej sprzedający się ser włoski. Oznaczony jako DOP, produkowany jest zgodnie z wytycznymi konsorcjum la Tutela del Formaggio Grana Padano, które na każdym etapie produkcji sera ściśle kontroluje zgodność receptury.
Ser powstał na początku tysiąclecia dzięki mnichom cysterskim w Chiaravalle. Pod koniec XV wieku ser ten był uważany za najpopularniejszy na półwyspie apenińskim. Określany jest jako gruboziarnisty (grana) z powodu takiej właśnie struktury, odmiennej od dotychczasowych znanych serów.

Podawanie:

Ze względu na swoje wartości odżywcze i zawartość białka jest łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest dzieciom, osobom starszym oraz aktywnym sportowcom. Stosowany jako starty na makaron, dodawany do sałatek lub podawany w desce serów.Grana Padano bardzo dobrze się mrozi. Nieodzowny do sosów, makaronów i sałatek. Po utarciu, potocznie nazywany jest parmezanem i stosowany jako dodatek do wielu dań, głównie zapiekanych. Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej.

Proponowane wina:

Doskonale smakuje z czerwonym oraz z białym, musującym winem np. Barolo czy Barbaresco oraz z Chianti,Vino Nobile di Montepulciano DOCG z winnicy La Calonica.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu w serze wynosi 32%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis