SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Graddost

  • Ser Graddost Ser Graddost
  • Ser Graddost Ser Graddost
  • Ser Graddost Ser Graddost
  • Ser Graddost Ser Graddost
  • ser Graddost ser Graddost
  • Ser Graddost Ser Graddost
Wygląd i konsystencja:
Najpopularniejszy szwedzki ser, Graddost to ser cudownie łagodny i bardzo kremowy. Gładka, jasnożółta, naturalna skórka jest zwykle pokryta żółtym woskiem, produkowany w półkilogramowych krążkach.
Jest bardzo podobny do sera Gruyere, ale Herrgarsost topi się łatwo i trzyma się dobrze - jest dużo lżejszym i bardziej giętkim serem, i ma mniejsze, okrągłe dziurki.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa w okresie do siedmiu miesięcy. Zawiera 45% tłuszczu.

Smak i zapach:

Ma łagodny orzechowy aromat i świeże ostre natarcie.

Pochodzenie:

W języku szwedzkim nazwa oznacza „dwór ziemski”. Ser został stworzony w 1961 roku i szybko stał sie popularny. Pochodzi z kolic koła podbiegunowego, dzisiaj jest robiony w całej Skandynawii. Idealnie nadaje się do deski serów, pokrojony w plastry z lampką wina Chenin Blanc lub Sauvignon Blanc.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis