SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gour Noir

  • źródło www.wikipedia.org źródło www.wikipedia.org
Smak i zapach:
Smak jest pełen subtelnych walorów z nutą aromatu koziego mleka.

Pochodzenie:
Sery takie jak Gour Noir są produktem rodzin farmerskich, które kochają sery. W wiosce Lapleau, jest rodzina, posiadająca rasę kóz Saanens. Produktem z mleka tych kóz jest delikatny, mały serek nazwany Gour Noir, który ma charakterystyczny kształt rombu podobny do liści kasztanowca. Ser dojrzewa od 2-6 tygodni. Zawiera 45% tłuszczu.

Podawanie:
Goru Noir najlepiej smakuje na pajdzie wiejskiego chleba, łatwo sie rozsmarowuje. Wina pasujące (czerwone) Chateaumeillant (Gamay Noir, Pinot Noir Grapes).
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis