SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gouda

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Gouda Ser Gouda
  • Ser Gouda Ser Gouda
  • Ser Gouda Ser Gouda
  • Ser Gouda Ser Gouda
Wygląd i konsystencja:
Gouda jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych serów holenderskich. Powstaje z mleka krowiego w mieście Gouda [nazwę tę wymawia się "chuda” i jego najbliższej okolicy. W zależności od wieku jest to ser kanapkowy, niezbyt wymagający, choć z charakterem, bądź par excellence deserowy, fakturą przypominający dojrzały Parmezan, jednak o znacznie głębszej, ciemnożółtej barwie. Ser należy do rodziny serów półtwardych, wytwarzany z nieparzonego twarogu.

Dojrzały ser Gouda (czyli mający 18 miesięcy i więcej) jest powleczony warstwą czarnego wosku, który wyraźnie kontrastuje z ciemnożółtym wnętrzem sera. Ma on kształt niskiego cylindra o bokach lekko wypukłych i nieco zaokrąglonych krawędziach. Średnica sera wynosi 30- 35 cm, wysokość 11-12 cm. Ciężar jednej sztuki waha się od 8 do 12 kg. Istnieje także serGouda Czterech Ziół, którego proces produkcji jest identyczny jak w przypadku tradycyjnej Goudy. Jedyną różnicą jest zawartość w serze posiekanych ziół.

Komponenty i wytwarzanie:

Gouda jest produkowana obecnie w skali światowej z wykorzystaniem technologii podobnej do tej, którą stosuje się do wytwarzania sera Edam. Ser Gouda jest uważany za jeden z najlepszych serów na świecie. Do produkcji 1 kg sera potrzebnych jest 7 - 9 litrów mleka. Gouda produkowana jest z mleka krowiego. Po oddzieleniu serwatki ser ten osusza się i dodaje wodę. Następnie masę serową wtłacza się w okrągłe formy i pozostawia na kilka godzin. Po upływie tego czasu ser moczy się w solance, a następnie suszy przez kilka dni. Po tym czasie sery zawija się w odpowiednie tkaniny i pozostawia aby dojrzały.Czas dojrzewania wynosi od kilku dni do nawet 7 lat.

Smak i zapach:

Kwasowość i słodycz nie są idealnie zrównoważone w starszych okazach goudy, zatem każdy z nich może być zaskakujący, a zawsze w przyjemny sposób. Bez względu na to czy wyraźniej czuć słodycz, czy kwas, przebija się mocna nuta orzechowa. Na finiszu ser jest pikantny, co predestynuje go do połączeń z winami słodkimi. Ma silny, wyrazisty zapach, soczysty, śmietankowy smak i jędrny miąższ z małymi dziurkami.

Pochodzenie:

Nazwany na część holenderskiej miejscowości Gouda, położonej na przedmieściach Rotterdamu. Produkcja sera Gouda stanowi więcej niż 60% całej produkcji sera produkowanego w Holandii i ma bardzo długą historię. Półtwardy ser Gouda znany jest od VI wieku. Swoją nazwę zawdzięcza małemu portowi koło Rotterdamu, gdzie zaczęto jego produkcję. Podanie jednak głosi, że pierwszy ser gouda został wyprodukowany we wsi Stolwijk i rzeczywiście do dziś pieczęć "STOLWIJK" jest gwarancją dobrego smaku goudy.

Podawanie:

Jest to zarówno doskonały ser stołowy, jak i deserowy, wspaniale komponujący się z owocami i winem. Najlepszy na śniadanie, świetny na przekąski i do zapiekania. Bardzo dobrze się ściera. Doskonale smakuje z chrupkim pieczywem i dżemem z pigwy. Stopionym serem można polewać jarzyny, cielęcinę oraz drób.

Wartości odżywcze:

316 kcal / 100 g Tłuszcze 22.90 g 55.56 g Cholesterol 71 mg < 300 g Sód 898.00 mg 575 mg Błonnik 0.00 g Węglowodany 0.10 g 250 g Białko 27.90 g 45.6 g.
Ser Gouda jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, tłuszczu, fosforu, sodu, wapnia oraz witaminy A i beta-karotenu.

Proponowane wina:

Najlepsze wino do tego sera: włoskie, słodkie wino typu passito, Montbazillac, Gewurztraminer lub Riesling z Palatynatu, nawet Tokaj – dobra Gouda zasługuje na wina wybitne.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis