SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gorgonzola Piccante

  • Ser Gorgonzola Piccante Ser Gorgonzola Piccante
  • Ser Gorgonzola Piccante Ser Gorgonzola Piccante
  • Ser Gorgonzola Piccante Ser Gorgonzola Piccante
  • Ser Gorgonzola Piccante Ser Gorgonzola Piccante
  • Ser Gorgonzola Picante Ser Gorgonzola Picante
Wygląd i konsystencja:
Oryginalny włoski ser z niebieską szlachetną pleśnią. Wyróżnia go aksamitna, kremowa konsystencja i pikantny smak. Rozpływa się w ustach. W Gorgonzoli w odróżnieniu od innych serów niebieskich żyłki pleśni nie układają się równomiernie, lecz koncentrują się głównie w środku miąższu. Posiada lepką skórkę. Wytwarzany jest w kręgach o wadze 6-12 kg, a następnie krojony w mniejsze porcje.

Komponenty i wytwarzanie:

Gorgonzola Piccante produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Zawiera 48% tłuszczu w suchej masie. Okres dojrzewania tej Gorgonzoli wynosi 3 miesiące. Płukany jest w solance kilkanaście razy w trakcie 1 roku, dojrzewa w jaskiniach i w piwnicach. Gorgonzola Piccante jest twardszy i bardziej suchy niż jego młodszy kuzyn Gorgonzola Dolce.

Smak i zapach:

Dzięki znacznie większej zawartości niebiesko - zielonkawej pleśni ser Gorgonzola Piccante ma ostry, pikantny i intensywny ziemisty smak oraz kremowy, tłusty miąższ.

Pochodzenie:

Ser posiada oznaczenie D.O.P., które świadczy o oryginalności i najwyższej jakości produktu.
Jego korzenie wywodzą się z małego miasteczka w Lombardii o nazwie Gorgonzola, które od połowy IX wieku stanowiło miejsce postoju dla bydła spędzanego późną jesienią z wysoko położonych alpejskich pastwisk. Obfitość mleka w połączeniu z bliskością dużej liczby jaskiń zasobnych w naturalne pleśnie dały ten wspaniały ser.

Podawanie:

Ser polecany jest szczególnie do wszelkiego rodzaju dań zapiekanych, do przyrządzania sosów. Doskonale się topi. Jest to idealny ser do sosów sałatkowych i do sałatek, do makaronów oraz w risotto i polenta. Również na deskę serów.Podawany również w towarzystwie : jagod, gruszek, brzoskwiń, śliwek, orzechów i miodu.

Proponowane wina:

Czerwone włoskie wino Chianti lub Barolo.

Wartości odżywcze (w porcji 28g):
Tłuszcz 8g
Cholesterol 25mg
Kalorie 100
Sód 170mg
Białko 6g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis