SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gorgonzola

  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
  • Ser Gorgonzola Ser Gorgonzola
Przepisy z serem Gorgonzola>>


Wygląd i konsystencja:

Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, spółdzielczy ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Jego barwa waha się od biało-żółtej do słomkowej, z niepowtarzalnym marmurkowatym zielonym lub niebiesko-zielonym odcieniem żyłek pleśni. Ma miękki słodkawy miąższ. We Włoszech mówi się, że ser musi być con la goccia, czyli 'z łezką', by podkreślić jego wyjątkową konsystencję - bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Status DOC otrzymał w 1955 roku.Gorgonzola to jeden z najstarszych włoskich serów. Jest produkowany na terenie Lombardii.Część serów dojrzewa w naturalnych jaskiniach Valsassina i Lodi.

Komponenty i wytwarzanie:

Ze względu na znakomity i oryginalny smak jest bardzo ceniony, a nawet można powiedzieć, że wręcz niezastąpiony we włoskiej kuchni. Z żyłkami niebieskawo-zielonej pleśni, nadającej mu swoisty charakter, jest smakowity i piękny. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to sere tak zwany podpuszczkowy, dojrzewający, pleśniowy i bywa - w zależności od stopnia dojrzałości - bardziej lub mniej pikantny. Ser z mleka krowiego z pomarańczową skórką z niebieskimi plamkami pleśni. Produkowany zarówno z niepasteryzowanego, jak i pasteryzowanego mleka, do którego dodaje się kultury pleśni. Na około cztery tygodnie po rozpoczęciu dojrzewania sery są przebijane za pomocą grubej igły w celu pobudzenia rozprzestrzeniania się pleśni. Gorgonzola dojrzewa w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Ser jest zazwyczaj pakowany w folię, aby zachować odpowiednią wilgotność.

Smak i zapach:

Zielono-niebieskie plamki pleśni z penicyliny nadają serowi ostry, pikantny smak i stanowią doskonałą przeciwwagę do pełnotłustych serów śmietankowych. Smak od łagodnego do ostrego, w zależności od wieku z nuta ziemii. Ważną dla amatorów cechą Gorgonzoli jest jej dość ostry grzybowy zapach.

Pochodzenie:

Gorgonzola produkowana jest w miejscowości położonej w północnej części Włoch, której to miejscowości ser zawdzięcza swoją nazwę. Swą nazwę przyjmuje od nazwy wsi, będącej prowincją Mediolanu, ważnego centrum handlowego.Wyrabiano go już w IX w., początkowo nazywał się 'stracco gorgonzola'. 'Stracco' znaczy zmęczony i nazwa ta nawiązywała do męczącej drogi hodowców krów z Lombardii, którzy przeganiając swoje stada na letnie pastwiska zatrzymywali się w Gorgonzoli. Natomiast inna legenda głosi, że mistrz wyrabiania serów, zapominając całą noc o zostawionym na zewnątrz serowarni zsiadłym produkcie, odnalazł go rano spleśniałym.

Podawanie:

Gorgonzola jest doskonałym dodatkiem do sałatek i dipów. Spożywany po utarciu jako przyprawa do makaronu i mięsa oraz podawany na stół w kawałkach.Może być składnikiem deski serów, sosów, dodatkiem do sałat i makaronów, dobrze komponuje się z rybami.Najlepsza kombinacja, to Gorgonzola z dojrzałą gruszką, podana pod koniec posiłku. Ponadto współgra doskonale także z innymi owocami jak jabłka czy brzoskwinie. Spożywany do kanapek, w sosach lub sałatkach, zawsze ma swój charakterystyczny smak, który dominuje w potrawach. Serwowane wino: Amarone, Sallce Salentino lub deserowe wino jak Marsala lub Picolit.Do serów z niebieską pleśnią zazwyczaj pasują słodkie wina likierowe. Proponujemy słodkie czerwone wino musujące Vernaccia di Serrapetrona DOCG z winnicy Colleluce w regionie Marche i klasyczne słodkie wino Muffa Nobilis IGT Umbria z winnicy Palazzone, produkowane z gron sauvignon blanc z zastosowaniem szlachetnej pleśni.

Proponowane wina:
Sauternes-Bordeaux, Cabernet, Merlot, Porto.

Wartości odżywcze w 100 g:
Białko 327,00 kcal,
Węglowodany 19,40 g,
Tłuszcz 28,40 g - około 25 do 35%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis