SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gomółki

  • Ser Gomółki Ser Gomółki
Wygląd i konsystencja
Są to sery twarogowe, nie dojrzewające, robione z mleka krowiego. Ser Gomółki ma wielkości orzecha włoskiego, w kształcie małego stożka - trójkątny w przekroju w kolorze od zielonkawego po żółty w zależności od dodatku.

Smak i zapach
Smak sera Gomółki jest zróżnicowany w zależności od dodanych przypraw: kminkowy, paprykowy, miętowy, ziołowy, czosnkowy.

Pochodzenie
Ser jest wyrabiany na Podkarpaciu przez gospodynie domowe w sposób tradycyjny przez mieszanie białego sera z sola i przyprawami, wyciskanie gałek w ozdobnych formach i suszenie ich w piecach chlebowych. Dawniej robiono je ze zbieranego mleka postojowego.

Z materiałów etnograficznych wiadomo, w jaki sposób na początku XX wieku przygotowywano gomółki z sera. Po zebraniu śmietany, naczynie z zsiadłym mlekiem ustawiano w pobliżu pieca i po pewnym czasie wlewano je do woreczka lnianego, by odciekła serwatka. Następnie przekładano zawartość woreczka do donicy i urabiano za pomocą warząchwi. Na gomółki urabiano ser z solą i pieprzem oraz z miętą lub kminkiem. Czasem dodawano do sera żółtka. Z przygotowanej masy formowano niewielkie gałki, które na deseczkach wsuwano do pieca po wypieku chleba. Serowe gomółki były suszone "na kamień", a by można je było przechowywać cała zimę tzn., w okresie braku mleka. Nadawały się do spożycia po utarciu.

Podawanie
Gomółki to pyszna przekąska do piwa i wina, a także tradycyjna potrawa wielkanocna, ozdoba koszyków ze święconką na Święta Wielkanocne.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis