SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Glebe Brethan

  • Ser Glebe Brethan Ser Glebe Brethan
  • Ser Glebe Brethan Ser Glebe Brethan
Wygląd i konsystencja:
Glebe Brethan - ser twardy ma kształt koła o średnicy 66cm, wysokości 10cm. Ser waży 40-45kg. Skórka naturalna w kolorze beżowym. Wnętrze żółte. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego przy użyciu podpuszczki zwierzęcej.Jest to ser typu gruyere.Dojrzewa od 6 do 18 miesięcy, na drewnie pochodzącym ze świerku. Gdy ser jest młody smak jest łagodny, owocowy, maślany, gdy ser dojrzeje smak staje się bardziej pikantny.

Podawanie: doskonały jako aperitif ,do deski serów i do fondue.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis