SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Glaner Krauterkase

  • Ser Glaner Krauterkase Ser Glaner Krauterkase
Wygląd i konsystencja:
Glaner Krauterkase to ser twarogowo - zwarowy, dojrzewający, robiony z mleka krowiego w Szwajcarii. Ser jest bez oczek, bez skórki, ma kształt małego stożka o masie 0,05 - 0,1 kg. Barwa serka jest zielona na skutek dodatku ziół, głównie nostrzyka alpejskiego.

Komponenty i wytwarzanie:

Glaner Krauterkase to twaróg strącony razem ze zwarem, czyli z Albuminą i Globuliną, a więc zawierający wszystkie białka mleka. Stracony zwar przenosi sie do drewnianych czworokątnych skrzynek o dziurkowanych bokach i dnie, w których dojrzewa 4-5 tygodni w temperaturze 18-24 C.

Podawanie:

Używa się go po starciu do posypywania chleba z masłem oraz jako przyprawy do potraw mącznych.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis