SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gjetost

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
  • Ser Gjetost Ser Gjetost
Wygląd i konsystencja:
Gjetost jest mleczarnianym, półtwardym serem z krowiego lub koziego mleka. Gjetost to ser w kształcie koła. Waży około 15kg. Nie ma skórki. Miąższ jest w głębokim, brązowym odcieniu miodu. Gjetost jest dobrym źródłem ryboflawiny i ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Może mieć formę niedużych prostopadłościanów o barwie od złocistobrązowej do pomarańczowej i słodkawo-karmelowy smak. Należy do grupy serwów wytwarzanych z maślanki.
Jest to kopia szwajcarskiego sera Emmentaler, ale za to jędrna i gęsta, z kilkoma gdzieniegdzie dużymi dziurami.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z koziego lub krowiego mleka ser o zwartej, gładkiej strukturze, słodkawym smaku, barwiony karmelem. Skandynawska specjalność, przypominająca bardziej wyrób cukierniczy niż ser.

Pochodzenie:

Początkowo był on wytwarzany jako ser oszczędnościowy. Gjestost należy do najstarszych skandynawskich serów, a pochodzi z Norwegii, gdzie z mleka krowiego wyrabiano masło, a sery takie jak nasz Gjetost produkowano z serwatki z koziego mleka.
Początek jego produkcji dali ubodzy rolnicy, którzy gotowali serwatkę do chwili, aż stawała się brązową masą do smarowania chleba. Z czasem do serwatki zaczęto dodawać mleko krowie lub kozie i w taki sposób powstał Gjetost. Obecnie produkuje się go z mieszanki o składzie: 10% koziego mleka i 90% krowiego.
Ma niezwykły aromat i jest słodki. Dostępny w różnych odmianach: zrobiony tylko z mleka krowiego nazywa się Mysost, a z koziego Ekta Gjetost.

Podawanie:

Najbardziej miękkie odmiany sera Gjetost można rozsmarować na chleb. Twardsze, podawane w kawałkach są skrawane na wiórki specjalnym nożem. Spożywany jako przystawka. Smaczny z krakersami lub ciemnym, norweskim, płaskim chlebem, często podawany jest z kawą i na deser. Tradycyjnie jedzony jest przez Norwegów na śniadanie.


Wartości odżywczew 100 g sera:
Wrtość energetyczna - 466kcal
Białko - 9,65g
Tłuszcze - 29,51g
Węglowodany - 42,65g
Cholesterol - 94mg

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis