SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Giuncatella, Giuncata Abruzzese

  • Ser Giuncata Ser Giuncata
  • Ser Giuncatella, Ser  Giuncata Abruzzese Ser Giuncatella, Ser Giuncata Abruzzese
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w różnych kształtach, o wysokości 4-8 cm i średnicy 13-18cm. Waga sięga od 0,5-0,8kg. Nie ma skóry, wnętrze jest białe, smak kwaśny. Ser spożywany w ciągu 2-3 dni.

Komponenty i wytwarzanie:
Wykonany w 60% z mleka owczego i w 40% z mleka koziego. Nie wymaga sezonowania. Zużywany jest jako świeży.

Pochodzenie:
Produkcja w ciągu całego roku w prowincji L'Aquila w Castelnuovo di S. Pio.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis