SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gippsland Blue

  • Ser Gippsland Blue Ser Gippsland Blue
  • Ser Gippsland Blue Ser Gippsland Blue
  • Ser Gippsland Blue Ser Gippsland Blue
  • Ser Gippsland Blue Ser Gippsland Blue
  • Ser Gippsland Blue Ser Gippsland Blue
Wygląd i konsystencja:
Ma okrągły kształt z naturalną, pomarańczową skorupką pokrytą białą i niebiesko-szarą pleśnią.

Komponenty i wytwarzanie:

Gippsland Blue dojrzewa w czasie ośmiu do dziesięciu tygodni. Zawartość wilgoci wynosi 55%, a zawartość tłuszczu 25%. Najprawdopodobniej pierwszy oryginalny ser wytwarzany w Australii.

Smak i zapach:

Ser ma łagodny, maślany smak. Ma ostry ale jednocześnie słodki smak i mocny posmak pleśni.

Pochodzenie:

Ser jest produkowany przez Tarago River Cheese Company, która została założona w 1982 r. Firma produkuje także inne sery pleśniowe, między innymi Camembert i sery w stylu Brie, z wykorzystaniem mleka Jersey w celu uzyskania pogłębionego, żółtego koloru i gładkiej aksamitnej faktury.

Podawanie:

Ser doskonale nadaje się do deski serów, do grilla i sałatek. Świetny do opiekania.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis