SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Ginestarié

  • Ser Ginestarié Ser Ginestarié
Wygkąd i konsystencja:
Ginestarié znany rownież jako Ginestarié Lingot, to owczy biały ser. Miękki, elastyczny, kremowy i delikatny w dotyku. Masa w żółtym kolorze kości słoniowej. Naturalna biała i cienka skórka, lekko pofałdowana, z czasem wysycha. Zawartość tłuszczu: 45%

Smak i zapach:
W smaku ser jest słodki i owocowy, mleczny i delikatny, o aromacie orzechów.

Komponenty i wytwarzanie:
Zsiadłe mleko jest cięte, formowane i osuszony, potem poddane leżakowaniu. W zależności od temperatury w piwnicy delikatnie wentylowane od 2 do 4 tygodni. Ginestarié jest serem sezonowym, produkowanym od kwietnia do października. Sprzedawany w kształcie kostki brukowej (Pavé):9 cm. dł. 4 cm. szer. i 2,5 cm. wys, o wadze około 250 gr.

Podawanie:
Ser jest idealny jako przekąska lub spożywany z chlebem z rodzynkami i z suszonymi owocami.

Proponowane wina:
Château de Tiregand (D. O. Pécharmant), jak rownież białe wino Chenin winorośli Blanc.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis