SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gewais

  • źródło www.blogspot.com źródło www.blogspot.com
  • Ser Gewais Ser Gewais
Komponenty i wytwarzanie:
Twarożek wyrabia sie poza Paryżem. Nocą wysyła go sie do stolicy i tu go formuje. Kształt ma kwadratowy 7 X 7 X 2 cm. Dawniej wyrabiano go także w postaci krążków. Do mleka daje sie tyle słodkiej śmietany, aby zawartość tłuszczu w suchej masie sera wynosiła około 65°. Ser ten zatem pod względem zawartości tłuszczu podobny jest do masła.

Smak i zapach:
Smak ma też jakby słodkiej śmietany, rozpływa sie w ustach jak masło.

Pochodzenie:
Nazwa sera pochodzi od swego wytwórcy p. Gewais z Paryża. Ser ten zawdzięcza swe zalety przede wszystkim wybornemu mleku normandzkiemu oraz obfitemu dodatkowi śmietany
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis