SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Geromer — Gerardmer

  • Ser Geromer — Gerardmer Ser Geromer — Gerardmer
Wygląd i konsystencja:
Ma postać walca o zmiennej wielkości. Stosunek wysokości do średnicy wynosi jak 1 : 2, a ciężar serów — 1 do 3 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Krzepnienie trwa 30 do 40 minut przy 36°C. Rozdrobnienie skrzepu przebiega podobnie jak przy tłustych limburskich. Stężenie i osuszenie gęstwy osiąga się stosując obracanie i osiadanie zawartości kotła. Przerwy i obracanie trwają około 30 minut, po czym odczerpuje sie serwatkę i nalewa gęstwę do form o średnicy 15 do 18 cm i wysokości 30 do 35 cm.

Po ocieknięciu i posoleniu sery pozostają przez 2 do 3 dni w suszarni w celu wzmocnienia skórki. Stąd dostają sie do chłodnej dojrzewalni, gdzie przy odpowiedniej wilgoci i pielęgnowaniu wytwarza sie czerwona maź. Dojrzewanie trwa około 20 dni. Dojrzałe sery poddają sie pod naciskiem palca, miąższ jest soczysty.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis