SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Geai Bleu

  • Ser Geai Bleu Ser Geai Bleu
  • Ser Geai Bleu Ser Geai Bleu
Wygląd i konsystencja:
Geai Bleu to pleśniowy ser wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Posiada kremowe, wilgotne wnętrze z żyłkami pleśni. Skórka żółtawo - brązowa. Nazywany pierwotnie Blue Jays. Wytwarzany o wadze 3 kg. Owijany w niebieską folię.

Komponenty i wytwarzanie:


Ser Geai Bleu jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego rasy Holstein przez La Bergerie Aux 4 Vents w New Brunswick. Przebijany ręcznie dla lepszego rozwoju pleśni. Dojrzewa do 60 dni.

Smak i zapach:

Ser Geai Bleu ma smak przyjemnie pikantny, ziemisty i lekko słony . Aromat owocowy.

Podawanie:

Idealnie nadaje się na zakończenie posiłku, jako dodatek do sałatek i jako przekąska na desce serów.

Wartości odżywcze:

Zawartości tłuszczu mlecznego sera wynosi 26%, a wilgotność 47%.

Proponowane wina:
Owocowe pełne czerwone wina, słodkie np. Late Harvest lub Icewine lub Ice Cider.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis