SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gaztazarra

  • Ser Gaztazarra Ser Gaztazarra
  • Gaztazarra     źródło:  www.flickr.com Gaztazarra źródło: www.flickr.com
Wyglad i konsystencja:
Gaztazaharra-oznacza stary ser,"matka" dodawany do powstania świeżego sera-coś w rodzaju zaczynu do wytwarzania kolejnych serów.Jest to ser z mleka owiec.Kremowa konsystencja w kolorze kości słoniowej,od białej po kolor beżu czy nawet brązu.Ser pakowany i sprzedawany jest w glinianych lub szklanych naczyniach o różnych kształtach i rozmiarach.Dojrzewa min.2 miesiące.

Smak:
mocny,ostry,pikantny.

Zastosowanie:
używany jest jako wzmacniacz smaku do wszelkiego
rodzaju sosów takich jak np.beszamel. Jeśli bezpośrednio do konsumpcji, to najlepiej delikatnie rozprowadzić go na tostach i popijać z schłodzonym  białym winem.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis