SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gaperon a l'Ail

  • Ser Gaperon a l'Ail Ser Gaperon a l'Ail
  • Ser Gaperon a l'Ail Ser Gaperon a l'Ail
  • Ser Gaperon a l'Ail Ser Gaperon a l'Ail
  • Ser Gaperon a l'Ail Ser Gaperon a l'Ail
  • Ser Gaperon a l'Ail Ser Gaperon a l'Ail
Wygląd i konsystencja:
Gaperon a l'Ail to kulisty ser o średnicy około 9 cm wytwarzany w regionach Limagne i Haute Auvergne (Francja) z chudego, pasteryzowanego, krowiego mleka. Ma twardą strukturę powstałą po sprasowaniu ziaren serowych. Zewnątrz pokryty białym nalotem grzybni Penicillium. Ten wykonywany ręcznie ser ma suchą, twardą skórkę, a jego masę serową miesza się z pieprzem i czosnkiem, co czyni go bardzo ostrym.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewa na świeżym powietrzu, niegdyś zawieszano go w kuchni na belce pod sufitem, nad ogniem, aby wysechł. Historia tego sera zaczyna sie ponad 1200 lat temu w Owerni. Zwyczaje dzisiejsze są jednak inne i Gaperon nie jest już wytwarzany z maślanki. Zawartość tłuszczu: 30-45%. Dostępny przez cały rok, ale smakuje najlepiej we wrześniu.

Smak i zapach:

W smaku, choć to ser dość gruboziarnisty, jest jednak dość przyjemny.

Pochodzenie:

Gaperon to specjalność okolic Auvergne. Pierwotnie wytwarzany był z „babeurre”, czyli z resztek pozostałych po procesie wyrobu masła (z maślanki). Dawnym zwyczajem,kultywowanym do dziś jest ofiarowywanie sera Gaperon przewiązanego żółtą wstążką w prezencie ślubnym albo na znak udanych zbiorów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis