SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gamoneu

  • Ser Gamoneu Ser Gamoneu
  • Ser Gamoneu Ser Gamoneu
  • Ser Gamoneu Ser Gamoneu
Wygląd i konsystencja:
Gamoneu jest jednym z najlepszych serów niebieskich z Austrii. Jest bardziej dostępny niż Cabrales. Wewnątrz sera Gamoneu jest kremowo biały miąższ z plamkami żółtymi, zielonymi i niebieskimi.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest wykonany z surowego mleka krowiego i koziego, miesza się w stałej proporcji, solą i dodaje podpuszczki pochodzenia zwierzęcego. Dojrzewa co najmniej przez trzy miesiące w naturalnych grotach w pobliżu wybrzeży Kantabrii.

Podawanie:

Ma dość żywy, ostry, maślany smak średniej intensywności, z domieszką ostrego smaku co kojarzy się z niebieskimi serami. Tradycyjnie Gomoneu był przykryty liściem paproci. Podaje się go smarowanego na chlebie albo jako alternatywa do kremu z cydru jabłkowego.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis