SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gamonedo

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
  • Ser Gamonedo Ser Gamonedo
Wygląd i konsystencja:
Ten mieszany ser z mleka z regionu Asturii w Hiszpanii jest jednym z niewielu zachowanych naturalnie szarą pleśnią. Wewnątrz ser Gamoneu jest kremowo biały z plamkami żółtej, zielonej i niebieskiej pleśni. Posiada kruchą konsystencję. Gamonedo jest wytwarzany w kształcie cylindra. Tradycyjnie Gomoneu był pokrywany liśćmi paproci, w taki sam sposób jak Manchego, ale zaprzestano tej tradycji. Ser posiada certyfikat DOP.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wykonany jest z dowolnej kombinacji krowiego, koziego i owczego mleka z dodatkiem zwierzęcej podpuszczki. Ser jest wędzony delikatnie przez 10-12 dni z dodatkiem jabłoni, dzięki czemu nabywa ostrego, maślanego smaku. Gamoneu jest jednym z najlepszych serów niebieskich z Asturii. Dojrzewa w naturalnych grotach przez trzy miesiące. Ser ten jest uznawany za subtelniejszy niż jego bardziej znani kuzyni, Cabrales i Valdeón.

Smak i zapach:

Ser ma maślany smak, lekko pikantny.

Podawanie:

Jego krucha struktura sprawia, że ser dobrze nadaje się na sałatki lub po prostu na świeży chleb tostowy.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis