SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gammelost

  • Ser Gammelost Ser Gammelost
  • Ser Gammelost Ser Gammelost
  • Ser Gammelost Ser Gammelost
  • Ser Gamalost Ser Gamalost
Wygląd i konsystencja:
Gammelost to tradycyjny norweski ser kozi z przerostem pleśniowym. Niejednokrotnie używano też do jego produkcji mleka krowiego.Produkowany jest ze zsiadłego mleka zbieranego. Ser ma zwykle kształt bębna. Twarda, nierówna, naturalna skorupka jest zielonkawa i brązowa ze śladami pleśni. Miąższ sera jest bez oczek. Kiedy ser jest jeszcze młody, faktura sera jest dość miękka, ale staje się twarda i krucha, kiedy ser dojrzewa. Gammelost zaliczany jest do dojrzałych serów twarogowych. Zaletą tego sera jest możliwość przechowywania go bez potrzeby schładzania. Gammelost jest serem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, która wynosi tylko 5 procent. W końcu wieku XVIII przypisywano serowi właściwości lecznicze (miał usuwać z organizmu kamienie, działać moczopędnie i ułatwiać trawienie).

Komponenty i wytwarzanie:

Sery w pierwszej fazie obróbki są kruche, a na ich powierzchni tworzą się szczelinki, przez które do wnętrza przedostają się zarodniki pleśniPenicillium glaucum oraz brunatnyMucor recemosus. Na skutek działania Penicillium i Mucor powierzchnia sera jest jasnobrązowa, a wnętrze żółtawobrązowe do zielonego. Gammelost to inaczej „stary ser”.

Smak i zapach:

Ser Gammelost jest mocny, pikantny i bardzo aromatyczny, przypominający ser camembert.

Podawanie:

Ser Gammelost świetnie smakuje podawany po późnym obiedzie z aquavitem lub ginem.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis