SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Galotiri

  • Ser Galotiri Ser Galotiri
  • Ser Galotyri Ser Galotyri
  • Ser Galotyri Ser Galotyri
  • Ser Galotyri Ser Galotyri
  • Ser Galotyri Ser Galotyri
  • Ser Galotiri Ser Galotiri
  • Ser Galotiri Ser Galotiri
Wygląd i konsystencja:
Jego faktura jest kremowa, miękka.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to tradycyjny ser, jeden z najstarszych w kraju, wciąż wytwarzany przy użyciu tradycyjnych metod. To ser z mleka owiec lub kóz lub ich mieszaniny. Mleko pochodzi od ras kóz i owiec tradycyjnie hodowanych. Zwierzęta są w pełni dostosowane a ich dieta jest oparta na florę obszarow.
Mleko jest podgrzewane do temperatury wrzenia i pozostawione  w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Następnie dodaje się 3 do 4 % soli i mieszaninę pozostawia się przez kolejne 2-3 dni w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając.Z lub bez dodatku podpuszczki, mieszaninę umieszcza się w pojemnikach, które są następnie umieszczane w pokoju i przechowywane w temp. 80 stopni Cnie mniej niż 2 miesiące.

Smak i zapach:

Lekko kwaśny, bardzo przyjemny i orzeźwiający smak.

Pochodzenie:

Galotyri to jeden z najstarszych serów Greckich, posiadający chronioną nazwę w Europie. Występuje w Epiro i Tesalii.

Podawanie:

Ser jest stosowany jako ser do deski serów na przekąskę. Łatwo się topi.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis