SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gailtaler Almkäse

  • Gailtaler Almkäse Gailtaler Almkäse
  • Ser Gailtaler Almkäse Ser Gailtaler Almkäse
  • Ser  Gailtaler Almkäse Ser Gailtaler Almkäse
Komponenty i wytwarzanie
Gailtaler Almkäse to twardy ser, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, ale często z domieszką mleka koziego. Udział koziego mleka jest ograniczony do 10%. Wieczorem świeże mleko jest umieszczane w okrągłych pojemnikach zwanych "stotza".Przez noc mleko zaczyna dojrzewać. Nastepnego dnia rano świeże mleko dolewa się do całości . następnie ogrzewa się je do około 32 stopni i dodaje podpuszczki. Skrzep tnie się na kawałki wielkości soczewicy, a następnie sie to gotuje w temp. nie przekraczającej 47 stopni C. Ser następnie jest prasowany w płótnie i pozostawiany na 2 dni w łaźni solankowej, gdzie rozwija się jego naturalna skórka. Wreszcie ser może spokojnie dojrzewać minimum 5-7 tygodni.

Wygląd i konsystencja:
Ser jest wyrabiany okrągły, o wadze od 0,5-35kg. Ma naturalną skórkę, która musi być sucha i wolna od pleśni w żółtozłotym kolorze.Wnętrze jest jasnożółte, ma gładką fakturę, najczęściej bez pęknięć, ma także małe i regularne otwory.

Smak i zapach:

Ser ten ,gdy już dojrzeje ma charakterystyczny bardzo ostry smak i zapach.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu w suchej masie co najmniej 45%, zawartość wody co najmniej 40% w suchej masy.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis