SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Gabietou

  • Ser Gabietou Ser Gabietou
  • Ser Gabietou Ser Gabietou
  • Ser Gabietou Ser Gabietou
  • Ser Gabietou Ser Gabietou
  • Ser Gabietou Ser Gabietou
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Gabietou to półtwardy ser, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego i krowiego. Produkowany w kształcie koła o wadze średnio 2,5kg. Dojrzewanie trwa od 4-12 miesięcy. Jest płukany w solance w celu pogłębienia i wzmocnienia smaku.Zawartość tłuszczu: 40%

Smak i zapach:

Gabietou to ser o teksturze maślanej, rozpływający się w ustach, ziemisty, owocowy z posmakiem orzechowym.

Podawanie:

Świetny na kanapki popijane burgundem.

Pochodzenie:
ser Gabietou to nowoczesny ser,produkowany od 2001 r.Gabietou jest pomysłem Gabriel Bachelet -  znany producent serów z Pirenejów mieście Pau. Bachelet. Mimo, że ser produkowany od listopada do lipca, jest dostępny przez cały rok.

Proponowane wina:
Madiran Bachelet, Pinot Noir

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis