SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fynbo

  • Ser Fynbo Ser Fynbo
  • Ser Fynbo Ser Fynbo
Wygląd i konsystencja:
Ser ma kształt płaskiego cylindra z zaokrąglonymi krawędziami i waży około 4 funtów (około 1,8 kg). Skórka sera jest biaława, twarda i sucha,zwykle dodatkowo pokryta czerwonym lub żółtym woskiem.Wewnątrz ser  jest miękki,kremowy,gładki z małymi okrągłymi dziurkami.Dojrzewa od 3 do 6 miesięcy.Zawartość tłuszczu: 43%-49%

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany jest z mleka krowiego pasteryzowanego i produktów fermentacji. Mleko jest podgrzewane do 87 stopni F (około 30 stopni C), a następnie odstawione na zsiadłe z płynną podpuszczką. Ten ser zaliczany jest do serów dojrzewających, podpuszczkowych oraz twardych.

Smak i zapach:

Smak sera Fynbo jest lekko orzechowy oraz łagodny.

Pochodzenie:

Ser pochodzi z wyspy Fyn Fynbo. Jest to rodzaj duńskiego sera.

Podawanie:

Fynbo serwowany jest na deskę serów,dobrze smakuje z szynką i chlebem.

Proponowane wino:

Vin de Pays

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis