SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fromage a Raclette

  • źródło www.blsmartbuy.com źródło www.blsmartbuy.com
Wygląd i konsystencja:
Fromage a Raclette jest zwykle okrągły lub ma kształt kwadratu z jasną, czerwonobrązową skórką. Ma bogaty i przyjemny , śmietankowy smak. Doskonale nadaje się do topienia, szczególnie wtedy, gdy jest bardzo dojrzały. To ser z dziurkami, robiony z parzonego twarogu.Komponenty i wytwarzanie:
Ser jest cięty i podgrzewany na rożnie w celu stopienia, a następnie zeskrobywany nożem. Masa serowa jest nieco twarda, ale topi się dobrze. Ser Fromage a Raclette dojrzewa w ciągu trzech do czterech miesięcy.Pochodzenie:
To ser z departamentu Savoie, przez bardzo długo był znany pod nazwą Valais.
Nazwa Raclette wywodzi się od słowa "skrobać" i nawiązuje do wielowiekowej tradycji miejscowych górali, którzy topili wielkie kawały sera nad otwartym ogniem i roztopioną warstwę zeskrobywali na talerze.Dania raclette:Gorący ser topiony podawano z młodymi ziemniaki, cebulą i korniszonami. Danie to zwane raclette, w pewnych rejonach Szwajcarii jest tak popularne jak fondue w innych.Klasyczne dania z sera żółtego przyrządza się stapiając kawałki sera na patelni, uzupełnione sosami i dodatkami mięsnymi, owocowymi lub warzywnymi podaje się na małych patelenkach wprost na stół. Najczęściej wykorzystuje się do tych dań sery typu: gomser, appenzeller, emmentaler, tilsiter, gouda, greyerzer

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis