SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fromage Corse

  • Ser Fromage Corse Ser Fromage Corse
Wygląd i konsystencja:
Krucha, gruba, płukana skórka pokryta jest plamkami pomarańczowej i żółtej pleśni. Miąższ sera jest sprężysty, ze sporą ilością małych otworów.

Komponenty i wytwarzanie:
Podpuszczka, która powoduje, że mleko się zsiada, powstaje na bazie enzymu zwanego Chymosina, znajdującego się w żołądku młodych kóz. Żołądek młodej kozy jest suszony w pomieszczeniu przez co najmniej 40 dni, a następnie cienko krojony i moczony w litrze ciepłej wody przez okres dwóch dni. Po trzech miesiącach powierzchnia sera pokrywa się pleśnią. Afinaż trwa co najmniej dwa miesiące, a zawartość tłuszczu wynosi 48 procent.

Smak i zapach:
Ser ma szlachetny smak ziół dziko rosnących na zboczach lokalnych gór.

Pochodzenie:
Ser wytwarzany jest przez M. Manenti w jego własnej pracowni sera, która znajduje się w Col San Bastiano w Calcatoggio. Jednak metoda jego produkcji została po raz pierwszy użyta przez plemiona Normandii już 2000 lat temu.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis