SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Friesian

  • źródło www.flickr.com źródło www.flickr.com
Wygląd i konsystencja:
Ma twardą skórkę i zwartą konsystencję. Istnieją dwie jego wersje: jedna z pełnego mleka krowiego, druga z mleka odtłuszczonego. Ten rodzaj sera jest bardzo podobny do sera Leyden.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser o zawartości tłuszczu równej zawartości tłuszczu w mleku, z którego ser jest wytworzony. Wersja z pełnego mleka zawiera około 40 procent tłuszczu, podczas gdy wersja z odtłuszczonego mleka maksymalnie 20 proc.

Pochodzenie:
Ser o korzennym aromacie z Fryzji, północnej prowincji Holandii. Jest znany również jako Friesian lub Frisia.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis