SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Friesekaas

  • Ser Friesekaas Ser Friesekaas
Wygląd i konsystencja:
Friesekaas to ser podpuszczkowy, dojrzewający, twardy. Jest produkowany we Fryzji w Holandii, z odtłuszczonego mleka krowiego, o aromacie będącym kombinacją kminku rzymskiego i goździków. To ser o okrągłym, cylindrycznym kształcie, o średnicy 40cm, wysokości 12,5cm i masie ok. 3kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Do mleka dodaje się zakwasu, części maślanki i ścina się podpuszczką. Skrzep kraje się, a po ocieknięciu serwatki poddaje się dojrzewaniu w wannie pod przykyciem. Ser jest prasowany w formach przez kilka godzin. Dojrzewa w czasie od 3 do 12 miesięcy. Zawartość tłuszczu wynosi 40%.

Smak i zapach:
Smak sera jest pikantny, zależny od dodatku ziół.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis