SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fribourgeois

  • Ser Fribourgeois Ser Fribourgeois
Wygląd i konsystencja:
Fribourgeois to ser w kształcie koła o suchej, blado-beżowej, naturalnej skórce, pokrytej szlachetną, pomarańczową, plastyczną warstwą. Wnętrze półmiękkie.

Komponenty i wytwarzanie:

Dojrzewanie sera Fribourgeois trwa co najmniej 3 miesiące. Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Smak i zapach:

Ser raczej o ostrym niż tylko pikantnym smaku, który nasila się po stopieniu lub je grillowaniu. Eksponuje zapach traw, orzechów
i świeżego siana.

Pochodzenie:

Ser posiada bardzo długą historię. Według lokalnych dokumentów właśnie ten ser został podany żonie księcia Zygmunta Austriackiego w XV wieku.

Proponowane wino:
Cabernet Sauvignon.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis