SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fourme de Rochefort

  • Ser Fourme de Rochefort Ser Fourme de Rochefort
Wygląd i konsystencja:
Fourme de Rochefort ma kremowe wnętrze z niewielkimi dziurkami koloru kości słoniowej. Skórka ma srebrno-szarą barwę z brązowymi paskami. Ser jest wytwarzany w kształcie 8 kg koła.

Komponenty i wytwarzanie:
Fourme de Rochefort ser wyprodukowany z niepasteryzowanego pełnego mleka krowiego. Gdy twaróg się utworzy jest następnie kruszony, solony i wkładany do form. W takiej postaci pozostaje do 24 godzin. Ser ten tworzony jest od ponad dwustu lat.

Smak i zapach:
Niepowtarzalny smak (akcent suszonych owoców, z nutą kwasowości i ciepłego mleka-smak chleba).

Pochodzenie:
Ser Fourme de Rochefort był wytwarzany w regionie Auvergne( Owernia). Produkowany pierwotnie w Rochefort-Montagne (Puy-de-Dome). W XVIII wieku płacono nim czynsz. Jego produkcja jest stosunkowo niewielka, około 120 ton rocznie. Ser jest wytwarzanych przez 15 producentów, rolników.

Proponowane wina:
Czerwone wino: Côtes d'Auvergne.
Białe wino: Costières-de-Nîmes.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis