SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fourme de Montbrison

  • SerFourme de Montbrison SerFourme de Montbrison
  • Ser Fourme de Montbrison Ser Fourme de Montbrison
  • Ser Fourme de Montbrison Ser Fourme de Montbrison
  • Ser Fourme de Montbrison Ser Fourme de Montbrison
  • Ser Fourme de Montbrison Ser Fourme de Montbrison
Wygląd i konsystencja:
Jest to jeden z najłagodniejszych „niebieskich” serów. Jego masa serowa jest kremowa i jędrna. To ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych dla tej rodziny żyłek. Ma naturalną, raczej suchą skórkę z czerwoną lub białą pleśnią. Dojrzewanie trwa co najmniej 28 dni, ale zwykle dwa miesiące. Ma charakterystyczny kształt wysokiego walca. Średnica 13 cm, wysokość 19 cm. Waga 2 kg. Zawartość tłuszczu: 50%. Ser jest bardzo ceniony przez koneserów, którzy doceniają jego wiejski smak o silnym charakterze. Otrzymał on certyfikat AOC w 1972 roku.

Komponenty i wytwarzanie:

Podobnie jak w Roquefort, pleśń jest najpierw wstrzykiwana w miejsca, gdzie następnie doprowadzane jest powietrze, aby umożliwić jej rozwój.

Smak i zapach:
Ser o smaku grzybów i orzechów.

Proponowane wino:
Czerwone z wybrzeża Drill i stare porto.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis