SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fourme de Haute Loire

  • źródło www.haute-loire.org źródło www.haute-loire.org
Komponenty i wytwarzanie:
Posypany jest grzybnią Penicylina glaucum, która podczas okresu dojrzewania w wilgotnych piwnicach pozwala miąższowi rozwinąć niebieskie żyłki pleśni. W fakturze jest bardzo podobny do swojego kuzyna, sera Gorgonzola.

Produkcja sera odbywa się sposobem ręcznym w małych mleczarniach. La Fourme de Haute Loire to świetna zapowiedź „niebieskiego sera”.

Smak i zapach:
Ser jest miękki, delikatny i nie nazbyt ostry w smaku.

Pochodzenie:
Pierwotnie ser pochodzi z regionu Rhône-Alpes.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis