SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fourme de Ambert Sancy

  • Fourme de Ambert Sancy Fourme de Ambert Sancy
Wygląd i konsystencja:
Sery Fourme de Ambert Sancy mają charakterystyczny kształt wysokich walców i ważą ok. 2kg – kroi się je w poprzek na okrągłe plastry.

Komponenty i wytwarzanie:
Fourme de Ambert Sancy to krowi ser pleśniowy pochodzący z Owernii. Dojrzewa 1-2 miesiące, nie jest nakłuwany, toteż pleśń rozwija się w kształcie pęcherzyków, a nie – jak w Roquefort czy Bleu d’Auvergne – nitek.

Smak i zapach:
W smaku maślany, mniej słony i ostry od innych serów „niebieskich”, delikatny, z nutą popiołu i lekką kwasowością.

Pochodzenie:
Fourme de Ambert Sancy ma bardzo długą tradycję, ale dopiero niedawno uzyskał prawo do apelacji kontrolowanego pochodzenia AOC.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis