SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fourme au Maury

  • Ser Fourme au Maury Ser Fourme au Maury
Wygląd i konsystencja:
Ser Fourme au Maury ma lekko pomarańczową i nieco lepką skórkę. Wnętrze jest miękkie, z niebieską pleśnią.

Komponenty i wytwarzanie:
Fourme au Maury jest wytwarzany z krowiego mleka. W procesie dojrzewania, skórka jest obmywana w winie, zapewniając jej słodki smak. Dojrzewanie trwa od 2 do 3 miesięcy

Smak i zapach:
Ser cechuje się średnim natężeniem zapachu grzybów, śmietany i wina. Fourme au Maury ma charakterystyczny smak sera pleśniowego, mało pikantny, zrównoważony przez słodycz wina.

Pochodzenie:
Fourme au Maury wytwarzany jest w Walonii.

Wartości odżywcze:
Zawiera 60% tłuszczu.

Podawanie:
Serwuje się z piwem produkowanym w klasztorze.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis